Natuurgebieden info 

Natuurreservaat 
Lagunas de Lo Monte
Dit natuurreservaat is eigendom van de gemeente San Pedro de Pinatar en bevind zich in het zuiden van de prov. Alicante pal naast een energiecentrale. Het reservaat is 10,3Ha. groot en bestaat uit 2 wateroppervlaktes. Het is enkel voor een klein deel toegankelijk.Het water word ook gebrukt om de omliggende velden te irrigeren. Hier zijn 4 observatie hutten en 1 uitkijktoren die enkel na afspraak toegankelijk is. Er is geen bezoekerscentrum dus ook geen faciliteiten. Het werd in 1989 uitgeroepen tot natuureservaat. Het herbergt een niet onaardig aantal vogels waaronde rook de bedreigde witkopeend. Verder maak je hier kans op Kwak,ralreiger,purperreiger,Bruine kiekendief, Slangenarend,kleine en grote karekiet, blauwborst,cetti,s,waterral etctr. De Oehoe word regelmatig waargenomen op 1 van de electriciteitspalen naast het reservaat. Er worden geen rondleidingen gegeven. het gebied is toegankelijk voor rolstoelen. De toegang tot dit reservaat is best te vinden als volgt, komende van de N332 ter hoogte van Dehesa de Campoamor kun je op het ronde punt aan de Wok de cv 941 nemen richting San miguel de Salinas. Na een beetje meer dan 2 km ga je aan je linkerkant een  klein bordje zien met, lagunas de lo monte. Dit landweggetje draai je in en je komt automatisch aan de parking. Email voor dit reservaat is; medioambiente@pilardelahoradada.org
telf. van de dienst toerisme is 0034 966767068.


Natuurpark van La Mata-Torrevieja.
Het natuurpark van La Mata ligt in het zuiden van de provincie Alicante aan de Spaanse Oostkust ten noorden van Torrevieja. Het was vroeger een zoutwingebied maar de zoutwinning is nu verhuisd naar de lagunas van Torrevieja. Het is 3700Ha. groot en strekt zich over 4 gemeentes uit.Het is rijk aan flora en fauna. Hier kan je in de trek de Visarend en de drie soorten kiekendieven aantreffen,blauwe,grauwe en bruine.Ook de witkopeend kan je hier soms zien. De Griel tref je hier het hele jaar door aan,hier broed ook de kleine plevier.Naargelang het seizoen is er altijd wel iets te zien. Het Park beschikt over een bezoekerscentrum.Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het park door middel van een permanente tentoonstelling. Je krijgt een duidelijk beeld door middel van foto,s wat er in het park leeft en groeit. Er zijn verschillende wandelingen te doen en er zijn op regelmatige plaatsen observatie hutten. In het info centrum kun je wandelkaartjes krijgen in verschillende talen(behalve Nederlands). Vermijd weekends en feestdagen daar het er erg druk kan zijn dan en lawaaierig.Het park beschikt over een uitgebreide parking. Sommige delen zijn rolstoeltoegankelijk. Picknickplaatsen zijn voorzien op verscheidene plaatsen.Het bezoekerscentrum is open vam Ma/Vr van 09.30 tot 14.00hr weekends en feestdagen van 09.00hr tot 13.00hr. Meer foto,s vind je in de Galerij.
Het adres van het informatiecentrum is,
Ctra.Nacional(N332), s/n, 03188 Torrevieja, Alicante. Dit is de nationale weg van Alicante naar Cartagena.
Telefoon is 0034 965721650
Email is, parque_lamata@gva.es

El Hondo
Het Natuurpark El Hondo is 1 van de bekendste natuurparken in Spanje. Het is 2387Ha. groot. Het is ontstaan door de aanleg van 2 grote waterreservoirs in de jaren 1920 door de comanpania de Riegos de Levante. En dient tot op heden om via een centraal kanaal de plaatselijke boeren  van water te voorzien voor hun akkers. Het Levante reservoir is 450Ha. groot en het Poniente reservoir is ong. 650 Ha. groot. Ze zijn beiden ingesloten door enorme rietkragen en andere moerasvegetatie. Rondom liggen nog enkele vijvers en kwelders die het hele gebied vormen. In 1988 werd het al uitgeroepen tot gebied van uitzonderlijke schoonheid en vervolgens ook uitgeroepen als natuurreservaat in 1994 door de regionale overheid. Het staat op de RAMSAR lijst en geclassificeerd als ZEPA (beschermd vogelgebied). Er zijn ongeveer 172 soorten te zien waarvan er ongeveer 50 soorten in het gebied broeden. De met uitsterven bedreigde marmereend broed hier o.a. alsook de bedreigde Witkopeend. verschillende soorten waadvogels,eenden,zang,vogels en roofvogels zijn hier te zien. Ook de zeldzame bastaardarend overwinterd hier.Het park beschikt over een bezoekerscentrum en sommige delen zijn rolstoelgeschikt. Door middel van verschillende routes kan je het natuurpark ontdekken.De zogenaamde rode route is enkel toegankelijk op Zaterdagmorgen, en je dient je hier vooraf voor in te schrijven. Dit kan telefonisch of rechtstreeks in het bezoekerscentrum.Let wel op,de toegang tot de rode route ligt NIET aan het bezoekerscentrum. Kaartjes en verdere info kan je verkrijgen in het bezoekerscentrum. Adres is Finca el Rincon, Azarbe de Afuera s/n 03158 San Felipe Neri (Crevillent)
Tel.0034 966678515 of 679195852
Email parque_elhondo@gva.es

Natuurpark Marjal de Pego - Olivia
Dit natuurpark is gelegen aan de oostkust van Spanje en ligt in de provincie Valencia. Het reservaat is 1248 Ha. groot en bestaat voornamelijk uit moeras en rijstvelden.Het is opgenomen in het RAMSAR verdrag. Het is op 27 December 1994 uitgeroepen tot natuurreservaat. Hier broed de witwangstern, zwarte stern, zwartkoprietzanger, moorse nachtzwaluw, Bruine kiekendief, roodkopklauwier, Ralreiger, Woudaap, purperreiger enz. Het reservaat is te bereiken via de N332 die langs de noordzijde van het park loopt. De CV 700 die tussen Vergel en Oliva loopt snijd het park in 2 delen. Het makkelijkste is Parking Muntayeta verda in je gps op te geven.Hierdoor kom je op een parking vanwaar wandelingen door het gebied vertrekken. De routes zijn wel niet erg duidelijk aangegeven.
Een info centrum is niet aanwezig dus best even langs de toerist info passeren in Oliva of Pego om daar route kaartjes te vragen. Ook oppassen in de wintermaanden, daar er aan de buitenzijde van het reservaat op Zaterdag en Zondag gejaagd word. Het gebied is niet geschikt voor rolstoelen. Je kan ook met de wagen en of fiets de verschillende toegangswegen oprijden daar de afstanden redelijk groot zijn. Een beetje verderop gelegen langs de rivier de Serpis vind je ook de warmwaterbron Fuente Salada waar je je kan verfrissen in het warme bronwater en in het plaatselijke restaurant de innerlijke mens kan versterken.Een andere rivier die ontspringt in het afgesloten deel van het reservaat is de rivier Bullent. Doch de Serpis is de belangrijkste waterader van het reservaat en omliggende rijstvelden. Als je er in de zomermaanden gaat wandelen neem dan voldoende drinken mee daar er weinig bevoorrading mogelijkheden zijn.
Het technish beheer bureau bevind zich in Pego.Adres is C/Lavador nr. 5 in 03780 Pego. telf. 0034 679195227.Open van 09.00hr. tot 14.00hr. van dinsdag t/m vrijdag. mail; parque_pegooliva@gva.es 

Natuurpark Salinas en stranden van San Pedro del Pinatar

Dit natuurpark is gelegen net over de provinciegrens van Alicante. Het natuurpark is 856 Ha. groot waaronder 6 km kustlijn. Het is ontstaan door zoutwinning en ligt tussen de Mar Menor en de Middelandse zee. Het gebied bestaat uit zoutwaterbassins,duinen,zandbanken,kwelders,laag struikgewas en rietvelden. het is vooral bekend om zijn grote aantallen Flamingo,s. Het gebied werd in 1985 aangewezen als beschermd natuurgebied, in 1994 opgenomen in de RAMSAR lijst(watergebieden met een internationale betekenis) en in 1998 werd het erkend als ZEPA gebied.Er kunnen ongeveer 85 soorten gespot worden over het hele jaar.broedvogels zijn o.a Kwak,Dwergstern,Bergeend,Lachstern,Auduins meeuw,etctr. Er overwinteren elk jaar grote aantallen vogels waaronder; lepelaar,grote stern,grutto,tureluur,kemphaan,zwarte ruiter, provencaalse grasmus, blauwborst, graspieper enz. Het gebied is vrij toegankelijk en beschikt over een bezoekers centrum. Parkeren kan op verscheidene plaatsen. In het bezoekerscentrum kun je kaartjes krijgen met de mogelijke routes en afstanden. het gebied is ook geschikt voor rolstoel gebruikers, enkel in het duinengebied zijn sommige stukken dat niet. Er zijn op sommige plaatsen observatie hutten geplaatst. Hier geld ook weer om weekends te vermijden,dan kan het er erg druk zijn. Het bezoekerscentrum adres is ; Avda. de las Salinas s/n direccion de puerto de San pedro 30740 San Pedro Del Pinatar
telf. 0034 968178139
Mail; infosanpedro@carm.es
openingsuren bezoekers centrum; van 15 juni tot 15 September; van Dinsdag t/m donderdag 09.00hr. tot 15.30hr.
Vrijdag en Zaterdag van
09.00hr. tot 15.30hr. en van 16.30hr. tot 19.30hr. Zon en feestdagen van 09.00 tot 15.30hr. van 16 September tot 14 juni ; van dinsdag t/m zaterdag van 09.00hr. tot 14.00hr en van 15.00hr tot 17.30hr zon en feestdagen van 09.00 tot 15.30hr. Alle maandagen geloten.